Ačkoliv v dnešní době většina uživatelů používá k ukládání dat rychlé SSD disky, jsou zde klasické plotnové disky hlavně díky svým kapacitám stále s námi. Ony koneckonců nejsou ani pomalé a perfektně se hodí k úschově filmů, fotek, hudby nebo jako záložní disky. Nicméně občas u nás ve firmě na síťových uložištích řešíme zpomalování. W10/W11 jsou ve správě disků také někde jinde, než tomu bývalo dříve a data na discích si spravují bez zásahu uživatele. Nicméně konkrétně mě se poměrně často děje (HDD s kapacitou 4TB a více, kam se překopírovává větší množství dat jednotky TB), pokud vyhledávám na plotnovém disku ve složce, kde je více (600 souborů a více s velikostí 1-20GB), že Průzkumník zamrzá, nebo mu operace trvá velice dlouho. Zkoušel jsem Indexování, ale nepomohlo a tak mě napadla defragmentace, kterou jsem dělal již za dob MS-DOS a W95. Stáhl jsem si program Defraggler a nechal na zkoušku jeden disk defragmetovat ačkoliv systémový nástroj pro defragmentaci tvrdil, že není potřeba. A jaké bylo mé překvapení. Disk již vyhledává podstatně rychleji a průzkumní reaguje, nepadá do stavu – Neodpovídá.