Upgrade z Windows 10 na Windows 11 na nepodporovaném počítači.  

 

Pavel
(@novysyntea)
Member Admin
Joined: 8 years  ago
Posts: 86
29/11/2022 10:18 am  

Jak asi víte, každý operační systém má nějaké požadavky na počítač na kterém „běží“. Počítač musí splňovat určité parametry a ty se verzi od verze liší. U Windows 11 (dále jen W11) je pro většinu majitelů starších počítačů problém absence TPM čipu, který W11 vyžadují. Existuje však postup, jak W11 nainstalovat i na opravdu staré stroje a překvapivě, zde fungují velice dobře. Na zkoušku jsem nainstaloval W11 na notebooky s čipem Sandybridge s 4GB DDR3 + SSD  a vše běhalo překvapivě dobře. Dokonce systém s W11 měl více volné paměti než systém s W10. Jak tedy na to?

Základem je počítač s aktivovaným W10. Následně na odkaze: https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10 , stáhněte MediaCreationTool přes tlačítko Stáhnout nástroj, jakmile nástroj stáhnete, spusťte ho, potvrďte příslušná sdělení a licenční podmínky. Následně budete dotázáni „Co chcete udělat?“ zaklikněte Vytvořit instalační média (USB flash disk, DV nebo soubor ISO) pro jiný počítač. V dalším kroku pouze vše potvrďte tlačítkem Další. Nakonec zvolte médium – Soubor ISO, instalátor vás vyzve k vybrání cesty, kam ISO uložit a pod jakým názvem. Doporučuji soubor pojmenovat Windows10.iso, kvůli snazší následné instalaci. Kliknete na další. Instalátor stáhne ISO.

Následně musíme obdobnou akci udělat u W11, na odkazu: https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows11 , zvolíme variantu: Stažení bitové kopie disku, systému Windows 11 (ISO), volbu: Vyberte soubor ke stažení, zvolte: Windows 11 (multi-edition ISO), následně klikněte na Stáhnout, průvodce vás ještě vyzve k volbě jazyka: Zvolte jazyk, zde zvolte Češtinu a potvrďte. Následně budete vyzváni k výběru verze: 64-bit Download. Tímto krokem začnete stahovat ISO pro W11.

Jakmile budete mít oba ISO soubory pohromadě, pojmenujte si je pro snazší orientaci. Následně je pomocí archivačního souboru 7-Zip, rozbalíme, klikneme pravým tlačítkem myši  na Windows10.ISO a dáme volbu 7-Zip, rozbalit soubory…, opět si vyberte kam a jak složku pojmenujete ideálně W10. To samé uděláme s ISO W11, který budete mít ve stažených souborech s názvem Win11_22H2_Czech_x64v1.iso a opět vše rozbalíme do složky pojmenujeme ji W11. N8sledně ve složce W10 najdeme podlsložku Source a v ní soubor install.esd a ten smažete, následně přejdete do složky s rozbaleným W11 a zde ve složce Source naleznete install.wim, tu zkopírujeme a vložíme do složky Source v adresáři W10, kde následně spustíme setup.exe, poté se zobrazí okno Nainstalovat Windows 10, zde POZOR, v tomto kroku  musíte Změnit způsob, jakým instalační program systému Windows stahuje Aktualizace, zde je nutno zaškrtnout volbu „Ne nyní“. dále klikneme na „Další“.
Poté přijmeme Příslušná sdělení a licenční podmínky – klikneme na Další.
Zobrazí se okno, Připraveno k instalaci (zde by se mělo zobrazit info – Instalovat Windows 11 Pro). Klikneme na Nainstalovat a už to frčí, bude následovat pár restartů a pak již budete mít slavné W11.


ReplyQuote
Share:
  
Working

Please Login or Register