Microsoft Media Creation Tool + instalace Windows 10  

 

Pavel
(@novysyntea)
Member Admin
Joined: 7 years  ago
Posts: 86
17/05/2019 10:19 am  

Microsoft v tomto kroku nabízí dvě varianty.

Ta jednodušší (pro mě však ne vždy funkční), je využití Media Creation Tool, kdy stažený program vytvoří instalační USB klíč s aktuální verzí WIN10. Občas se mi stává, že po stažení nástroje, při přípravě instalačního USB, dostávám chybové hlášky (0x80042405 - 0xA001A, 0x80070422 - 0xA0019 atd.) těch chyb je poměrně hodně, někdy jsou řešení jednoduchá, někdy méně. Každopádně to celý proces prodlužuje.

Druhá varianta je stažení ISO souboru (odkaz najdete v blogu, nebo pro jistotu:
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10
Následně si z webu stáhnete program, který z ISO souboru vytvoří bootovací USB klíč:
https://rufus.ie/
Po stažení si program nainstalujete a spustíte, vložíte prázdnou USB klíčenku do příslušné zdířky, programu ukážete kde se nachází stažený ISO obraz Windows 10 a program udělá vše ostatní za vás.  Pozor, některá zařízení neumí standardně bootovat (startovat) z USB klíčenky a je to třeba nastavit v biosu zařízení. Následně PC nabootuje z klíčenky, kde je instalátor Win10. Kdy vás systém povede krok za krokem.

2.7.2020 update, ještě bych zde rád zmínil, pokud vlastníte starší počítač bez UEFI, tak v programu Rufus nastavte předvolbu - MBR (Legacy BIOS. V případě PC s UEFI a větších disků nad 4TB pak nastavte GPT, případně disk rozdělte na 2TB oddíly.

MBR = master boot record (zjednodišeně zavádací sektor, spouštěcí záznam) je zde s námi již od roku 1983 (pod DOS 2.0) a podporuje maximálně 4 primární diskové oddíly a max 2TB disky. Výhodu je podpora od W10 až k DOSu.

GPT= nový standard nahrazující MBR, podpora disků větších než 2TB a prakticky neomezené množství diskových oddílů (zde je pouze omezení systémem - 128 oddílů). Pozor však na externí disky, některé starší systémy GPT nepodporují.

 

 

 

This topic was modified 5 years  ago by Pavel
This topic was modified 4 years  ago 3 times by Pavel

ReplyQuote
Share:
  
Working

Please Login or Register